Dorpswinkel Coöp Sint Jan

De unieke dorpswinkel Coöp Sint Jan in Leenderstrijp is gevestigd op de Strijperstraat 51 in Leenderstrijp, in het centrum van het dorp en aan een mooi pleintje gelegen.
Uniek door haar geschiedenis, de nostalgische uitstraling en het winkelconcept met dagelijkse boodschappen, verse broodjes, streekproducten en cadeautjes.
Bovendien een aanlegplaats voor fietsen en wandelaars.
Voor actuele informatie over de winkel, de openingstijden, het productaanbod en de activiteiten: https://www.coop-sintjan.nl/


De winkel in Leenderstrijp bestaat ruim 100 jaar. Opgericht in 1916 als onderdeel van de ‘School- en coöperatieve winkelvereniging’.
Na een jarenlange strijd voor een eigen school namen in dat jaar de Strijpenaren het heft in eigen handen. Er werd een school gesticht en de winst van de winkel werd gebruikt om dit financieel mogelijk te maken. Strijpenaren waren en zijn lid van de Winkelvereniging.
Gedurende de eerste 4 jaren van haar bestaan is de winkel achtereenvolgens in 3 boerderijen gehuisvest. Sinds 1920 vinden de activiteiten plaats in het huidige gebouw aan de Strijperstraat 51.

In 1976 is de ‘School- en Winkelvereniging’ gesplitst in twee verenigingen: bestuurlijk werden winkel en school gescheiden. De winkel hoefde de school niet meer te ondersteunen.
Tot 1988 heeft de Winkelvereniging de exploitatie zelf gedaan met eigen personeel. Daarna is de exploitatie uit handen gegeven.

De huidige ‘Sint Jan Coöperatieve Verbruikersvereniging U.A.’ stelt zich tot doel om een winkelvoorziening in Leenderstrijp te behouden en tegelijkertijd de rijke historie die aan de school en de winkel verbonden is, te bewaren. Iedere inwoner van Leenderstrijp kan lid worden.

Ter gelegenheid van het eeuwfeest is in 2016 een jubileumboek uitgebracht met een uitgebreid overzicht over het wel en wee van de winkel en de school.
Dit boek is in de winkel verkrijgbaar.
Titel: Met vereende kracht: een eeuw winkel en school in Leenderstrijp
Uitgegeven in 2016 door: Sint Jan Cooperatieve Verbruikersvereniging U.A. en Vereniging Vrienden van de Sint Janschool.
ISBN: 978-90-9029548-0