Nieuws

Informatieavond dementie

Copyright: Max Farjon

Welzijn&Zorg Leenderstrijp

Een op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans nog groter: een op de drie vrouwen krijgt dementie. Hoe ouder men wordt, hoe groter de kans om dementie te krijgen. Iedereen kent in de omgeving wel iemand die met deze ziekte te maken heeft. Veel informatie krijgen we via de media. Echter, er blijven ook veel vragen onbeantwoord, zoals: welke vormen zijn er, wat zijn de symptomen, hoe gaan we er mee om en wat moeten we regelen……

Berdien Muurling en Ria Lennards, zorgtrajectbegeleiders dementie, zijn bereid gevonden een informatieavond te geven in Leenderstrijp. U bent van harte welkom op

maandagavond 11 november

om 20.00 uur

in ’t Bruukske

Stel uw vragen gerust tijdens de bijeenkomst of u kunt deze ook vooraf inleveren bij de dorpsondersteuners, bereikbaar op telefoonnummer 06-44622729

Wij hopen u allen te mogen begroeten maandag 11 november as.

Team D’n Herd van Streejp dankt sponsoren en gaat op vakantie

In “D’n herd van Streejp” in het Bruukske  konden jl donderdag  34 gasten genieten van een heerlijk menu samengesteld door enthousiaste vrijwilligers.

De asperges waren geschonken door Van Der Palen Asperges en Bax Asperges, de eieren door fam vd Berg en de nieuwe aardappeltjes werd aangeleverd door Fam Kuipers-Bax.

De verse aardbeien van Fa Berten maakte het toetje helemaal af.

Niet alleen het bijzonder lekkere eten maar zeker ook de gezellige sfeer zorgde voor een laatste geslaagde avond voor de vakantie.

Ook een dank aan alle gulle gevers gedurende afgelopen maanden en vrijwilligers!

Dank zij jullie kunnen we op iedere derde donderdag van de maand weer een bijzondere maaltijd maken!

De maand juli en augustus is het Bruukske gesloten en gaat het team genieten van een welverdiende vakantie.

Op donderdag 19 september staat het enthousiaste team weer klaar om de inwoners van Strijp welkom te heten.

Maandag 24 juni St. Jansviering Leenderstrijp

De feestdag van de schutspatroon wordt door de Brabantse schuttersgilden op velerlei wijze gevierd. Het gilde St. Jan Baptista Leenderstrijp houdt jaarlijks op Sint-Jansdag (24 juni) een openluchtmis met St. Janstrossenwijding. In 1962 gaf toenmalig pastoor F. De Wijs, zijn eenmalige toestemming voor een viering bij de kapel op St. Jansdag. Op Initiatief van het Gilde Sint Jan Baptista wordt sindsdien ieder jaar een openluchtmis bij de kapel gehouden. In 2016 werd de St. Jansviering op de Nederlandse lijst van immaterieel erfgoed geplaatst.

Ook dit jaar vindt op maandagavond 24 juni om 19.30 uur de St. Jansviering plaats bij de St. Janskapel aan de Kapelstraat in Leenderstrijp. De Heilige Mis wordt opgeluisterd door de beide parochiële koren.

De organisatie is in handen van het Gilde St. Jan Baptista Leenderstrijp dat om 19.15 uur vanaf gildehuis “De Hospes” met vliegend vaandel en slaande trom naar de Sint Janskapel trekt.

Sint Janstros

Tijdens deze H. Mis worden de Sint Janstrossen gewijd. Deze trossen worden door de pelgrims zelf meegebracht en bestaat voor het merendeel uit veldbloemen. De gewijde tros wordt thuis buiten aan een deurstijl gehangen om bescherming af te smeken tegen noodweer en boze geesten en geluk en gezondheid te brengen aan diegene die achter de tros hun heil zoeken. Zo’n St.-Janstros bestaat uit Sint-Janskruid, noteblad, koningsvaren, gele lis, korenbloem, margriet, rode en witte koekoeksbloem, vergeet-mij-nietje, wild viooltje, Spaans gras, aargras en lindeblad. Uit de tuin worden daar een witte en rode roos en een anjer (snoffel) toegevoegd.

Jubilarissen

Na afloop van de St.-Jansviering worden in het gildehuis “De Hospes” Jac Bax en Antoon Bax gehuldigd vanwege hun 50 en 60 jarig lidmaatschap van het gilde.

Fietstocht Strijp Kermis

Fietstocht Strijp Kermis

Buurtschap Strijp organiseert in samenwerking met de Vrienden van de Sint Janschool de fietstocht op kermisdinsdag 18 juni 2019.

 • We vertrekken in groepjes tussen 10.30u. en 11.00u. vanaf de parkeerplaats achter de school.
  Iedereen die meefietst, krijgt een consumptiebon aangeboden, die tijdens de rustpauze ingeleverd kan worden voor een consumptie of een ijsje.
 • De lengte van de fietstocht tot het rustpunt bedraagt ongeveer 25 kilometer, vanaf de middagstop is er de mogelijkheid om voor een korte of lange route terug te kiezen.
 • Wij willen u vragen ervoor te zorgen dat de fietsende basisschool kinderen begeleid worden door een volwassene! Kinderen die geen begeleiding hebben, blijven op school. Dit is reeds door Basisschool Sint Jan met de ouders gecommuniceerd.
 • Bij de middagstop is er volop gelegenheid voor een hapje en een drankje.
 • Bij terugkomst in Strijp staat er een frietwagen.
 • Alle deelnemende kinderen krijgen een friet/snackbonnetje.
 • Deelnemers die niet woonachtig zijn in Strijp, en geen kinderen op de Basisschool Sint Jan hebben, mogen meefietsen tegen een vergoeding van 3 euro.
 • De fietstocht gaat altijd door ongeacht het weer.
 • Deelname aan de fietstocht is op eigen risico.

Leuk als U meefietst. We hopen weer op een grote deelname.

 

ZOEMzorg gaat voedingsapp testen

Frank Verbeek van Gociëty geeft uitleg over ZOEMzorg en lang veilig en gezond thuis blijven wonen.
Nieuw is een voedingsapp die men graag getest wil hebben. Het project heet Lifana. Het is een Europees project en het testen wordt georganiseerd vanuit de landelijke KBO-PCOB in Utrecht. Onze eigen
Leendse KBO wil hier ook aan meedoen..

Hoe werkt het?
Via uw smartphone krijgt u leuke recepten, weetjes en aanbevelingen. U kunt automatisch een boodschappenlijstje genereren en foto’s van uw maaltijden delen. Lifana maakt een maaltijdplan op basis van uw persoonlijke gegevens en voorkeuren.

Testgebruikers krijgen gratis een GoLiveClip (t.w.t. €210).

Zo doet u mee:
Deelname is mogelijk als u zelfstandig thuis woont, geïnteresseerd bent in voeding, gezondheid en technologie en minimaal 60 jaar bent. Ook als u al advies krijgt van een diëtist kunt u meedoen.

In de tweede helft van juni is de eerste bijenkomst in Utrecht. Wij in Leende krijgen daar een verslag van en daarna wordt er in Leende een bijeenkomst georganiseerd. De kans is groot dat e.e.a. pas in september in Leende start. Er zijn GoLIveClips voor alle soorten smartphones.

Praat mee over Wonen, Welzijn en Zorg op Strijp

Uitnodiging: 

De gemeente luistert graag naar de ideeën van de inwoners. Wat houdt hen bezig? Wat gaat er goed? Waar moet meer aandacht voor zijn? Zij weten het beste wat er speelt in hun wijk of dorp.

Wij zijn op zoek naar input op gebieden als:

·         Het bestrijden van eenzaamheid

·         Welke ondersteuning de gemeente kan bieden aan mantelzorgers of vrijwilligers

·         Wat de gemeente zou kunnen doen aan armoedebestrijding

·         Wat de gemeente kan doen aan ondersteuning van onze jeugd

Er zijn 4 momenten gepland om mee te denken, mee te praten en mee te doen

De gemeente vraagt alle inwoners om naar één van de avonden te komen en ideeën met ons te delen! Op deze manier maken we samen een gemeente waar het goed wonen en werken is voor iedereen.

 

Donderdag 13-6 Het Bruukske, Sint Jan Baptistastraat 1 in Leenderstrijp
Donderdag 20-6 Dorpshuis Valentijn, Valentijn 3 in Sterksel
Dinsdag 25-6 Dorpshuis ’t Perron, Schoolstraat 48 in Heeze
Donderdag 27-6 De huiskamer, Dorpstraat 67 in Leende

Inloop en koffie vanaf 19.15 uur, de bijeenkomst start om 19:30 uur en duurt tot 21.30 uur.

Om de bijeenkomst goed te laten verlopen, vragen wij inwoners om zich aan te melden en door te geven bij welke bijeenkomst zij aanwezig zullen zijn. Dit kan door een mail te sturen naar: WonenWelzijnZorg@heeze-leende.nl

Vragen of suggesties zijn ook welkom op bovenstaand mailadres.

Gilde St. Jan Baptista in de prijzen

Gilde St. Jan Baptista Leenderstrijp is trots op haar behaalde prijzen op de Kringgildedag.

Op zondag 2 juni vond voor de 77ste keer de Kringgildedag van Kring Kempenland weer plaats. Dit jaar was de organisatie van deze dag in handen van Het Heilig Kruisgilde uit Gerwen. Het Heilig Kruisgilde is een van de oudste, zo niet het oudste gilde uit onze regio. Zij vieren dit jaar hun 775 jarig bestaan. Het thema van dit jaar was dan ook ‘775 jaar voorgaan in traditie’. Een mooi thema. Het is ieder jaar weer een mooi en kleurrijk geheel als alle gilden, ieder met hun eigen uniform en tradities, op de Kringgildedag in optocht door de straten trekken.

Ook het gilde St. Jan Baptista uit Leenderstrijp nam deel aan de Kringdag. Zij kunnen dit jaar weer terug kijken op een zeer geslaagde dag met wel vijf eerste plaatsen. Er was een eerste prijs voor vendelier Johan Bax(Jzn) bij het individueel vendelen in de vaandelklasse 35 tot 50 jarigen zonder acrobatiek. Samen met de andere vendeliers werd ook een eerste prijs behaald bij het groepsvendelen senioren met vijf of meer personen. Verder wist Marije van Velthoven samen met haar paard Rinske een eerste prijs te behalen op het toernooiveld van de standaardruiters. Voor de algehele presentatie van het gilde tijdens de optocht werd eveneens een eerste prijs behaald voor de gilden van 25 of meer personen. Maar het meest trots is het gilde toch wel met het behalen van de publieksprijs in de optocht. Een mooie prijs die we met zijn allen ‘samen’ hebben verdient. En een mooie opsteker voor de Kringgildedag van volgend jaar, die dan plaatsvindt in Leende.

ZOEM mobiel bankieren

Op vrijdag 14 juni 2019 vanaf 15 u is er informatie over veilig bankieren met uw smartphone.

In ’t Bruukske op Strijp organiseert ZOEM, Zelfstandig Onbezorgd En Mobiel met je smartphone, samen met St. Welzijn en Zorg Leenderstrijp, een bijeenkomst over veilig bankieren met uw smartphone.

Rabobank komt naar ons toe om uitleg te geven over bankieren met uw smartphone.

Bent u een smartphone gebruiker en wilt u meer weten over bankieren met uw smartphone? U bent van harte welkom op vrijdag 14 juni vanaf 15u. Bent u Rabobank klant en wilt u samen met hulp van de bank op die middag een account aanmaken, zorg dan dat u uw bankpas meeneemt. Als u bij een andere bank bankiert, maar nieuwsgierig bent hoe mobiel bankieren gaat, ook dan bent u ook van harte welkom. De supergebruikers van ZOEM zullen aanwezig zijn om u zoveel mogelijk te informeren.
Dus tot vrijdag 14 juni 2019 om 15.00 uur in ’t Bruukske.